Koiran kotiensiapupaketti

Alkusanat

Nämä ohjeet ovat tarkoitettu koiranomistajan suuntaa antavaksi tueksi koiran kotihoidossa. Ollessasi huolissasi koirasi voinnista, ota aina ensin yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiran kotiensiapu

Mitä tahansa koirallesi tuleekin, on aina parempi aluksi konsultoida eläinlääkäriä tilanteesta!
Kotona lemmikin perushoito onnistuu myös kuitenkin monissa tilanteissa. Päättäessäsi hoitaa koiran vaivaa kotona, varmista AINA ensin, että

  • koiran yleisvointi on hyvä, virkeä, seuraa ympäristöään ja liikkuu ilman kipuja
  • koira syö ja juo hyvällä ruokahalulla
  • koiran ulostaminen sujuu normaalisti vaivatta
  • koiran pissaaminen sujuu normaalisti vaivatta
  • koira hengittää tasaisesti ja rauhallisesti
  • koiralla ei ole kuumetta (normi lämpö 38,5-39,2*C)

Koiran normaalit arvot:

Lämpö 38,5-39,2*C 

  • Peräsuolesta mitattuna digitaalisella nopealla mittarilla. Käytä perusrasva liukasteena mittarissa ennen lämmön mittaamista.
  • Mikäli peräsuolesta lämmön mittaaminen on haastavaa, suuntaa antavan lämmön voi mitata myös koiran kainalosta. Tällöin mittari tulisi saada hyvin iho vasten, paksun turkin läpi mittari ei mittaa lämpöä luotettavasti.

Hengitys 10-30x min

  • Tarkkaile rintakehän kohoamista. Epäillessä koiran tajuttomuutta, voi testata ilman kulkemista asettamista pienen peilin, metallisen lusikan tai vaikkapa kännykän lasin kirsun eteen. Jos koira hönkäisee ulos, peilipinta höyrystyy. Koiran ollessa tajuton, aloita paineluelvytys (katso video).

Pulssi 60-140x min

  • Tunnettavissa vasemman kyynärpään takaa rintakehästä sekä sisäreideltä läheltä nivusta (tunnustellaan samaan tapaan kuin pulssi ihmiseltä kaulalta tai ranteesta, etuosormella ja keskisormella leveällä kevyellä otteella).

Suun limakalvot vaaleanpunaiset, kosteat

  • Huom. joillakin koirilla ikenen pigmentti voi olla kauttaaltaan tai osittain tumma. Tällöin tarkastele että limakalvot ovat kosteat.
  • Nahkeat limakalvot, johon sormi ikään kuin tarraa kiinni voi kieliä kehon kuivumisesta.
  • Voimakkaasti kuolaava tai vaahtoava suu voi kieliä pahoinvoinnista.

Haavanhoidon ja ihoruhjeiden peruspilarit

On kyseessä sitten haava tai ruhje ihossa saatika sitten akuutti pinnallinen, paikallinen ihotulehdus, pääperiaatteet ihon paranemisen edistämiseksi on melko yksinkertaiset.

  • Karvojen ajo ruhjealueelta, jotta ihon saa puhdistettua, vaurion laajuuden tarkistettua ja iho saa ilmaa. Haavasta karvoihin tarttuvat eritteet altistavat bakteeritulehduksille kun bakteerit pääsevät muhimaan hautovan karvan ja ihon välissä lämpimissä olosuhteissa.
  • Roskat pois ja antiseptinen puhdistus kirvelemättömällä lemmikin haavanpuhdistusaineella.
    • Mikäli haavanpuhdistusainetta ei löydy kotoa, voi hätätapauksessa kotikeittiössä valmistaa myös keittosuolaliuoksen, jolla ruhjeen voi puhdistaa. Keittosuolaliuokseen tarvitset 1L raanavettä, johon sekoitat 1rkl suolaa. Keitä suolaliuos ja JÄÄHDYTÄ liuos ennen kuin käytät sitä puhdistukseen.
    • Etenkin jos haavassa epäillään olevan hiekan murusia, tikun palasia tai lasinsiruja, voi niitä koittaa huuhtoa viileällä vedellä pois haavasta, sillä niin kauan kuin kudoksissa on kiinni vierasesineitä eli sinne kuulumattomia asioita, ei paraneminen voi kunnolla alkaa ja vierasesineet aiheuttavat kudoksiin painaessa myös kipua.
  • Haavavoiteet (kuten antimikrobiset hunaja- tai pihkasalvat, jotka nopeuttavat ihon paranemista) tulee levittää VAIN puhtaalle ja kuivalle iholle.
  • Parantuva ihoalue on pidettävä puhtaana ja kuivana. Älä siis läträä jatkuvasti puhdistusliuosten kanssa, sillä jatkuva kosteus iholla ruokkii vain bakteerikasvua. Jos ruhjealue likaantuu, sen voi huljutella haalealla vedellä suihkussa ja taputella pehmeällä pyyhkeellä huolellisesti kuivaksi. Älä hankaa aluetta.
  • Nuolemisen esto. Koiralle voi olla luontaista nuolla ja ”kirputtaa” kipeää tai kutisevaa aluetta. Nuoleminen ja alueen jyrsiminen on estettävä, tarkoittaen yleensä käytännössä kaulurin käyttämistä kunnes iho on täysin parantunut. Yksikin lipaisu haava-alueelle voi pitkittää parantumista merkittävästi.
  • Tulehduskipulääke eläinlääkärin määräämänä tarvittaessa. Tulehduskipulääke nimensä veroisesti laskee tulehdusta ja lievittää kipua. Mikäli koiran yleisvoinnissa havaitaan muutoksia (katso lista yllä), koira vaikuttaa kipuisalta tai haava-alue on massiivinen tai syvä, on syytä hakeutua eläinlääkäriin jo sen vuoksi, että koira saa oikeanlaista kivunlievitystä. Vaikka kotoa löytyisikin ennestään koiran kipulääkettä, tarkista aina päiväys ja konsultoi eläinlääkäriä ennen kotilääkintää.
  • Puremahaavat tarkistuta aina eläinlääkärissä! Puremahaavat voivat usein olla onteloisia, eli haavaontelo jatkuu ihon alla pidemmälle kuin se päälle päin näyttää olevan. Ontelot tulee saada puhdistettua huolellisesti ja usein tämä on sen verran epämiellyttävää tuntemusta aiheuttavaa, että se toteutetaan eläinlääkärissä rauhoituksessa. Puremahaavat myös tulehtuvat herkemmin ja voivat täten vaatia tapauksesta riippuen myös eläinlääkärin määräämän antibioottikuurin.

Hyönteisten pistot

Jos koiran hengitysteiden/ kaulan/ kuonon alue turpoaa voimakkaasti tai kutisee voimakkaasti helpottamatta, voit ensiavuksi antaa koiralle kyytabletin (50mg
hydrokortisoni) 1tbl per 10kg. Kyytabletin sisältämä hydrokortisoni ikään kuin vaimentaa
elimistön reaktioita hyönteisenpiston jälkeen.

Kyytabletin annostus

  • 5kg koiralle – 0,5tbl suun kautta
  • 10kg koiralle – 1tbl suun kautta
  • 15kg koiralle – 1,5tbl suun kautta
  • 20g koiralle – 2tbl suun kautta
  • Suurelle jättirodun koirallekin kuitenkin MAX. 3tbl

Muita jomotusta helpottavia kotikonsteja ovat

  • pistoalueen huuhtelu viileällä vedellä
  • mahdollisen piikin poisto
  • viileän hernepussin tai hunajasuihkeen käyttö kipua lievittämään

Jos turvotus etenee, ei laannu tai koiran hengitys vaikuttaa vaikeutuvan, on lähdettävä suorinta tietä eläinlääkäriin jossa reaktiota voidaan hoitaa lääkkeellisesti,
nestehoidollisesti ja lisähapen avulla, samalla koiran elintoimintoja seuraten.

Kohtaus, kouristukset

Äkillisen kohtauksen taustasyynä voi olla neurologinen eli hermostoperäinen ongelma,
rakenteellinen muutos esim. aivokasvain, geneettisyys, infektioperäinen ongelma tai
myrkytystila. Kohtauksen voi laukasta myös voimakas stressitilanne kuten esimerkiksi vähäinen nukkuminen tai jännitys.

Kohtauksen saava koira voi näyttää pelottavalta, sillä sillä saattaa ilmetä jalkojen sätkimistä,
pään nykimistä, kramppaamista, silmien edestakaista liikettä, suun vaahtoamista tai jopa
hetkellinen tajuttomuus. Rauhallinen toiminta tilanteessa on kaiken a ja o. Harvemmin
kohtaukset tulevat kello kaulassa eli usein ympäristö ja tilanne on sellainen, että kohtausta ei
ole mahdollista kotikonstein saada pysähtymään (sillä kohtauksen pysäyttämiseen vaaditaan
lääkkeellinen apu).

Kohtaus saattaa olla ohi muutamassa sekunnissa, mutta kohtauksen jatkuessa useampia
minuutteja tai lyhyidenkin kohtausten alkaessa yleistymään arjessa on suunnattava
eläinlääkäriin. Pitkittynyt kohtaus (puhutaan useampien minuuttien kestävästä kohtauksesta tai kohtausryppäistä ) voi olla hengenvaarallinen tila ja vaatii eläinlääkärin hoitoa.

Toisaalta, vaikka kohtaus olisi vain pari sekuntia kestänyt tilanne, on aina hyvä konsultoida
eläinlääkäriä vähintään puhelimitse tilanteesta ja varautumisesta jatkoon.

Tärkeimpiä asioita, jotka kannattaa kuitenkin muistaa koiran saadessa yhtäkkisen kohtauksen, ovat seuraavat:

  • Älä yritä koskea koiraan tai rauhoitella turhaan jollei ole pakko, sillä koira ei pysty hallitsemaan itseään kohtauksen aikana. Mikäli koira saa kohtauksen vaarallisessa paikassa ja se on siirrettävä sivumpaan, varo ettet saa puremia.
  • Pyri estämään ettei koira lyö päätään. Koiran pään ympäristöön voi yrittää laittaa pehmeitä tyynyjä, takin tai peiton. Mikäli koiralle on mahdollista sujauttaa kauluri päähän, se vaimentaa hieman iskuja päähän sekä estää koiraa vahingossa puremasta ihmistä esimerkiksi siirtotilanteessa.
  • Älä jätä yksin. Turvaa koiran ympäristö ettei koira loukkaa itseään. Älä päästä muita eläimiä tai lapsia kohtauspotilaan lähelle kohtauksen aikana äläkä seuraavien tuntien aikana kohtauksen jälkeen, sillä tavallisesti lupsakoista lupsakoinkin koira voi käyttäytyä aggressiivisesti kohtauksen aikana tai kohtauksen jälkimainingeissa.
  • Anna palautua rauhassa. Kohtaus on aina raju rasite keholle ja siitä toipuminen vie aikaa. Tämän vuoksi kohtauksen saanut koira saattaa olla väsyneempi kohtauksen jälkeen. Rauhallinen ympäristö ilman haju-, ääni- ja valoärsykkeitä on tärkeä palautumiselle. Samana päivänä ei tule harrastaa vapaana ulkona kulkemista, jotta vältytään karkaamisen riskiltä.
  • Lääkitys? Jos eläinlääkärin kanssa on jo keskustelu koiran kohtauksista, voi olla, että eläinlääkäri määrää kotiin diatsepam supon/peräpuikon (reseptivalmiste) jonka voi tarvittaessa sujauttaa koiran peräaukkoon kohtauksen hetkellä laannuttamaan tilanne. Käytännössä sätkivään ja heiluvaan eläimeen voi olla hankalaa eikä kovin turvallista yrittää tuikata kotikonstein lääkkeitä, joten usein rajun kohtauksen tai toistuvien kohtauksien jälkeen eläinlääkärin kanssa keskustellaankin kohtauksenestolääkityksestä.
  • Entä koiran jalostuskäyttö jatkossa? On muistettava, että kohtauksiin taipuvaisuus voi olla vahvasti perinnöllistä. Näin ollen kohtauksia saava koira ei sovellu jalostuskäyttöön.

Koiran kipu ja pahoinvointi

Koiran kivulla ja pahoinvoinnilla on monet kasvot. Pahoinvoinnilla tässä tekstissä ei tarkoiteta
ainoastaan etovaa, oksettava oloa, vaan koiran hyvinvoinnin vastakohtaa eli koira voi jollakin
tavalla pahoin: on ylikuormittunut, ahdistunut, jatkuvasti jännittynyt, kipuisa jostakin kohtaa tai kokee fyysisesti huonoa oloa.

Alla listausta tyypillisimmistä oireista, jotka voivat viitata koiran pahoinvointiin tai kipuun. Aina taustalla ei ole välttämättä vain yksi ongelma vaan useampia. Todellisen ongelman löytäminen perustuukin eläinlääkäreillä usein näin ollen poissulkutekniikkaan eli potilaan saapuessa murheen kanssa klinikalle ensimmäisenä pohditaan noin 5-7 eri taustasyytä, mitkä voisivat aiheuttaa kyseisen oireilun (koiran olemukseen ja omistajan kertomiin esitietoihin verraten) ja pikkuhiljaa yksitellen poissuljetaan aiheuttajia, jolloin toivon mukaan jäljelle seulonnan jälkeen jää todellinen ongelman aiheuttaja johon voidaan puuttua.

  • käytöksen muuttuminen
  • hihnassa vetäminen (jos ennen ei ole vetänyt) muriseminen
  • levottomuus
  • asennon vaihtaminen, korvien ravistelu maton hankaaminen takapuolella kirputtaminen
  • nuoleminen
  • vinkuminen, ääntely, ähinä
  • läähättäminen
  • kuolaaminen
  • nopea syke
  • täriseminen
  • ontuminen
  • liikkumishaluttomuus
  • heikentynyt ruokahalu, pikkuhiljaa tai yhtäkkiä alkanut ”nirsoilu”
  • veden runsas juominen
  • äreys
  • vetäytyminen omiin oloihinsa, vaisuus, apaattisuus

Kennelyskä

Kennelyskäksi kutsutaan koirien hengitysteiden virus- ja bakteeri-infektioita (aiheuttajia on
monia esim. koiran Parainfluenzavirus ja Bordetella bronchiceptica bakteeri). Helposti tartunta leviää pisaratartunta paikoissa, joissa käy paljon koiria kuten koirakilpailut, koirahoitolat ja koirapuistot.

Tyypillisiä oireita koirien yleiselle flunssalle eli tutummin kennelyskälle ovat mm.

  • niiskuttelu
  • silmien vuotaminen
  • yskä
  • liman oksentaminen tai kakominen
  • mahdollisesti kohonnut ruumiinlämpö (yli 39,2*C)

Kotihoitona kennelyskän oireisiin apuna voi olla

  • Höyryhengitys. Eli käytännössä ota koira kylpyhuoneeseen mukaan kun lasket suihkussa höyryävää lämmintä vettä. Vesihöyry kylpyhuoneessa kosteuttaa koiran limakalvoja ja voi helpottaa hetkellisesti koiran oloa avaten ylähengitysteitä.
  • Kylkien KEVYT taputtelu voi helpottaa liman irtoamista.
  • Lepo lepo ja lepo. Puolikuntoista flunssasta toipuvaa koiraa ei tule rasittaa fyysisesti pitkillä lenkeillä tai treeneillä.

Milloin lääkäriin?

Ota yhteys eläinlääkäriin jos lämpö on yli 39,5*C tai koiralla selkeästi on kovin tukala olo,
koira on ruokahaluton, ysköksissä näkyy verta tai koiran hengitys on tiheää ja vaikeaa.
Vakavissa tapauksissa jos taudinaiheuttaja myllää syvemmällä keuhkoissa, voi koiralle
kehittyä henkeä uhkaava tulehdus.

Huomioitavaa

  • Oireet voivat kestää 2-3 viikkoakin
  • Itämisaika on kennelyskässä pitkä eli näin ollen, vaikka oman koirana vointi paranisikin jo muutamassa päivässä, on syytä pitää 14vrk karenssi oireiden PÄÄTTYMISEN jälkeen! Tämä tarkoittaa sitä, että seuraavan 14vrk aikana oireiden päättymisen jälkeen koiran kanssa EI tule tavata koirakavereita tai osallistua harrastusryhmiin.

Kyyn purema

Sääntö numero 1

ÄLÄ anna koiralle kyytablettia(kortisoni) sillä sen ei ole todistettu parantavan selviytymismahdollisuuksia vaan päinvastoin jopa yksittäisissä tutkimuksissa todettu heikentävän potilaan hoitoennustetta! Yhteys AINA siis heti eläinlääkäriin.

Kyytabletin voi eläinlääkärin ohjeistuksella antaa ainoastaan harkiten JOS matka eläinlääkäriin on todella pitkä tai JOS on tiedossa, että eläin on aiemmin saanut kyynpuremasta tai hyönteisen pistosta voimakkaan allergisen reaktion (kurkun turpoaminen, hengityksen vaikeutuminen) tai jop anafylaktisen shokin (hengenvaarallinen tila). Tällöin eläimen kipua voidaan lieventää ja yleisvointia hieman kohentaa kyytabletilla.

Miten tunnistaa kyynpurema?

Tyypillisesti kyynpureman tunnistaa paikallisesta, ei tarkkarajaisesta, laajasta kudosturvotuksesta. Purema-alueella voi olla ihon värimuutoksia (sinipunainen väri, joka voi olla hankala erottaa etenkin tummasta ihosta). Usein purema-alueet ovat kuono tai raaja. Alueella saattaa esiintyä myös mustelmia ja yleensä alue on pirun kipeä. Voimakkaat kudosreaktiot kehittyvät viimeistään 2 h sisällä puremasta. Selkeä kahden pienen vierekkäisen pisteen puremajälki voi olla myös nähtävissä.

Miksi vaarallista?

Myrkky voi huonossa tapauksessa vaikuttaa vaurioittavasti mm. sydämeen, munuaisiin, maksaan ja keuhkoihin. Tämä johtaa veren hyytymistekijähäiriöihin, mikä voidaan havaita esim. verenvuotona limakalvoilla ja iholla sekä soluvaurioina. Jos sisäelinvauriot etenevät, koiran vointi heikkenee, sen tajunnantaso alenee, sydämen tahti hidastuu, muuttuen jopa epäsäännölliseksi. Pitkälle edennyt sydämen- ja verenkiertoelimistön toiminnanvajaus johtaa koiran menetykseen.

Mitä teet?

Pureman sattuessa: pidä eläin mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei leviäisi kaikkialle elimistöön.

Hoito

Hoito tapahtuu aina eläinlääkärissä, missä hoidetaan kipulääkitys (puremat hyvin kipeitä), nestehoito, tarvittaessa kortisonihoito ja antibioottihoito sekä potilaan seuranta. Vakavissa tilanteissa voidaan harkita myös kyyn vastamyrkyn antamista, mutta tähän on suhteellisen harvoin tarvetta jos muu hoito saadaan alkamaan ripeästi.

Punkki koirassa, pika-apu

Tärkein osa punkeilta suojautumisessa on päivittäinen punkkitarkastus punkkikautena, mikä Suomessakin kattaa nykyään jo kauden maalis-huhtikuunlopulta myöhälle syksyyn. Tarkasta päivittäin koiran turkki ja iho, sekä itsesi, bongataksesi mahdolliset salamatkustajat ennen kuin ne ehtivät kiinnittyä ihoon.

JOS PUNKKI ON JO KIINNI: Poista punkki kokonaisena mahdollisimman pian, mieluiten
<17h sisällä, sillä tässä ajassa harvemmin punkin mahdollisesti levittämät punkkivälitteiset taudit ovat vielä levinneet. Usein punkista saattaa jäädä ihon sisään jokin pieni osa kuten raaja, mutta siitä ei kannata yöuniaan menettää sillä iho puskee itsestään irti kyllä yleensä ja suurin harmi tästä useimmiten on vain paikallinen tulehdusreaktio ihossa.

Älä laita punkin päälle rasvaa tai yritä muilla konstein saada punkkia irrottamaan itse
otettaan! Ainoa tapa on irroittaa se punkkipihdeillä mahdollisimman kokonaisena.

Ennaltaehkäisy punkkikarkotteilla tai punkkilääkityksillä kannattaa, jos elätte alueella, jossa punkkeja koiraan tarttuu vuodessa useampia. Punkkilääkityksiä on saatavilla nykyään monenlaisia: valeluliuoksia, tabletteja ja spray sekä punkkipannat. Punkkilääkitys tulisi valita aina niin,että se olisi mahdollisimman turvallinen sekä koiralle että ympäristölle. Koiran ikä, perussairaudet, tiineys sekä perheessä asuvat muut lemmikit (kissat) ja pienet lapset vaikuttavat siihen, millainen lääkitys on paras. Keskustele siis vaihtoehdoista eläinlääkärinne kanssa.

Silmävaivat

Silmävaivojen kohdalla ota yhteys aina eläinlääkäriin! Silmävaivat ovat yleensä aina kivuliaita ja pahaksi edetessään voivat johtaa jopa silmän sokeutumiseen tai silmän menetykseen. Näin ollen silmävaivoja ei tule seurata kotona vaan reagoida niihin heti kontaktoimalla eläinlääkäriä.

Ensiapu kotona, nyrkkisäännöt:

  • Rapsuttelun ja hankaamisen esto kaulurilla (tassulla hankaaminen voi aiheuttaa sarveiskalvohaavan!). Jos kauluria ei ole saamaksissa, voi koiran etutassuihin väliaikaisesti laittaa pehmeät sukat, jotta se ei ainakaan likaisilla kynsillään onnistu kaapimaan silmiään.
  • Tarvittaessa huuhtelu fysiologisella keittosuolaliuoksella (NaCl = natriumkloridi, apteekista reseptittä). Jos silmässä on näkyviä roskia kuten hiekkaa tai putua, silmää tulee huuhtoa runsaasti, jotta saadaan roskat silmästä pois. Silmää ei tule pyyhkiä tai hangata, jotta vältytään lisävaurioilta.
  • EI VANHOJA KOTOA LÖYTYVIÄ SILMÄTIPPOJA SILMÄÄN! Kotilääkinnällä vanhentuneilla tipoilla todennäköisesti aiheutat vain hallaa silmän tilanteelle. Jos olet kotona jo mennyt laittamaan koiran silmään jotakin lääkeainetta tai käyttänyt silmähuuhdetta, kerro tästä rehellisesti eläinlääkärille jotta jatkohoito osataan suunnitella oikein, huomioiden jo silmään laitetut lääkkeet.
  • Todettuun kuivasilmäisyyteen/herkkäsilmäisyyteen esim.katupölyaivaan kostuttavat silmätipat esim. Bepanthen eye- silmätipat voivat olla päivittäin käytettynä avuksi. Kuivasilmäisyys todetaan aina tekemällä kyynelnesteentuotantoa mittaava testi eläinlääkärissä.

Lämpöhalvaus

Mistä on kyse: Koiran ruumiin lämpötila nousee vaarallisen korkeaksi eli yli 40*C. Tyypillisiä
tilanteita lämpöhalvauksen aiheutumiselle ovat kesäsäällä koiran jättäminen autoon ”hetkeksi vain” sekä koiran lekottelu pihalla helteessä pitkiä aikoja. Muistetaan siis, että jo kevätsäiden lämmetessä, koiralla on AINA oltava mahdollisuus päästä juomaan raikasta vettä, vetäytymään varjoon ja vilvottelemaan.

Kun kroppa on kuin grilli, elintoiminnot eivät enää toimi normaalisti ja tila voi johtaa jopa koiran kuolemaan, joten tilanteessa on toimittava samantien kun mitään allalistatuista merkeistä havaitaan.

Oireet:

  • Lämpö yli 40*C
  • Sekavuus
  • Hoipertelu
  • Voimattomuus
  • Oksentelu
  • Nopea syke
  • Punaiset limakalvot

Mitä teet?

  • Lemmikki pois kuumasta HETI!
  • Viilennys vähintään 30min, tokeneminen pitäisi alkaa tapahtua jo minuuteissa. Viilennys tapahtuu esim. kastelemalla koiraa jatkuvasti viileällä vedellä ja/tai asettelemalla koiran päälle kylmiä märkiä pyyhkeitä. Laita viileitä pyyhkitä etenkin nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle sekä pään ja kaulan ympärille.
  • Kastele tassut, vatsanalus ja korvalehdet viileällä vedellä. Viilentävä ilmapuhallin eläimeen päin
  • Tarjoa koiralle kylmää vettä mutta ÄLÄ pakota juomaan, etenkin jos koira sekavan oloinen! Juomaan pakottaminen aiheuttaa tukehtumisvaaran)
  • Mittaa lämpö. Kun lämpö palautunut alle <39*C, keskeytä viilentäminen
  • HUOMIOITAVAA:
    • Älä upota eläintä jääkylmään veteen. Äkkinäiset rajut lämpötilamuutokset shokeeraavat kroppaa ja ovat suuri stressi jo ennestään koetuksella olevalle elimistölle.
    • Älä anna kuumetta alentavaa lääkettä.
    • Ensiavun jälkeen eläinlääkäriin tarkastukseen!

Myrkytys

Myrkytys oireet voi olla moninaisia ja vakavuusaste riippuu aina siitä mistä myrkytys johtuu sekä mikä on eläimen perusterveys. Myrkytysoireet voivat olla myös hyvin vaikeita tunnistaa kohtausperäisistä oireista. Lue lisää kohtaustilanteista ylempää. Tyypillisiä melko herkästi havaittavia myrkytykseenkin sopivia oireita ovat esimerkiksi:

  • Sekavuus
  • Kuolaaminen
  • Tajuttomuus
  • Huojuminen
  • Täriseminen
  • Velttous
  • Neurologiset oireet kuten raajojen tai kasvolihasten nykiminen tasapaino- ongelmat
  • Oksentaminen
  • Kohtaukset
  • Verenvuoto

Näin ollen, jos epäilet hivenenkään, että koirasi on voinut altistua myrkylliselle aineelle, ota yhteys aina HETI lääkäriin! Lääkäri arvioi, uskaltaako koiran esimerkiksi oksennuttaa. Riippuen syödystä aineesta, koira voidaan koittaa oksettaa <1h sisällä aineen syönnistä tai käyttää lääkehiiltä myrkyn imeyttämiseen. Tilanteita jolloin koiraa EI saa oksettaa ovat esimerkiksi epäilyt terävien tai syövyttävien aineiden/asioiden nielemisestä.

Jos koira päädytään oksettamaan

Tavallisesti koiran oksettamiseen käytetään vetyperoksidia (vahvuus 3%) annoksella 1- 3ml/kg suun kautta annettuna. Vetyperoksidia saa apteekista ilman reseptiä ja tällainen
pullo kannattaakin hankkia kotiin jo etukäteen varalle. Ennen vetyperoksidin antamista
koiralle kannattaa antaa pieni määrä pehmeää märkäruokaa alle. Vetyperoksidi ärsyttää
mahaa voimakkaasti ja saa koiran oksentamaan.

  • Näin ollen esimerkiksi 5kg koiralle aloitusannos saa olla maksimissaan 15ml vetyperoksidia.
  • HUOM! MAX. 50ml isollekin koiralle! Vetyperoksidiannos voidaan toistaa kerran jos ei 15min sisällä oksenna.

Vaihtoehtoisesti eläinklinikalla voidaan laittaa oksennusreaktion stimuloivat silmätipat.

Jos päädytään yrittämään lääkehiileen myrkyn sitomista

Lääkehiilen tarkoitus on sitoa myrkky itseensä, jotta myrkky ei leviäisi ympäri kehoa. Hiili
poistuu kehosta suoliston kautta.

Lääkehiiilen melko turvallinen annostus kotiensiavuksi on 1-3g/kg suun kautta.

Huomioitavaa on, että

  • Hiili värjää myös ulosteen mustaksi sekä tahrii tekstiilit.
  • Hiili sitoo myös vettä, joten riskinä on aina että elimistö kuivuu. Näin ollen koiran juomista on lisättävä hiilen syönnin jälkeen.

Koiralle myrkyllisiä aineita riippuen syödystä määrästä ovat mm:

  • Ivermektiini (hevosten matolääkkeet)
  • Ksylitoli
  • Nikotiini
  • pakkasneste (etlyeeniglykoli)
  • rotanmyrkky
  • sienet
  • sinilevä
  • sipulit
  • suklaa
  • tulehduskipulääkeet (Ibuprofeiini, aspiriini, parasetamoli, karprofeeni= eläinten
    tulehduskipulääke, meloksikaami= eläinten tulehduskipulääke)
  • viinirypäleet/rusinat

Kirjoittaja: Nea Neva, eläinlääkärin sij. 2024

Samankaltaiset artikkelit