Koiralle hyvä joulu – 6 vinkkiä

Joulu on yksi odotetuimmista juhlista suomalaisissa perheissä ja siihen valmistaudutaankin usein huolellisesti. Suuren juhlan valmistelukiireissä ei välttämättä tule ajatelleeksi, miltä tämä ihmisten rauhoittumisen ja yhdessäolon aika näyttää koiran silmin. Koiralle joulu sisältää paljon tavallisesta arjesta poikkeavia asioita ja tuolle rutiineja rakastavalle eläimelle aika voikin olla jopa stressaavaa. Ottamalla huomioon seuraavat 6 asiaa voit helpottaa koirasi joulua.

1. Koiralle omaa puuhaa jouluvalmistelujen tohinaan

Ihmisen viikot, ja erityisesti päivät ennen joulua täyttyvät monenlaisesta puuhasta. Käydään ostok-silla vielä työpäivän päälle, siivotaan ja somistetaan, pakataan ja kokataan. Tämän kaltainen hääräily poikkeaa tavallisesti melko paljon perheiden normaalista arjesta. Koiralle rutiinit ovat ennustettavuutta ja turvallisuutta tuovia, hyvän elämän perusteita, ja niiden muuttuessa saattaa siitä tulla stressaantunut. Kun huomioit tämän, helpotat tassuperheenjäsenen joulun aikaa.

Rutiineiksi muodostuneen iltalenkin voi tilapäisesti hoitaa joku muu, jolloin sitä ei tarvitse vaihtaa nopeaan ”takapihapiipahdukseen”, ja koira pääsee ansaitulle nuuskuttelureissulleen omistajan keskittyessä hyvillä mielin puuhiinsa. Kotona koiralle voi kehitellä aivotyötä korvaamaan kiireen ja valmistelujen jalkoihin jääneitä, yhteisiä askareita. Erilaiset aktivointilelut ja pureskelutyö ovat omiaan viemään koiran huomion, ja niiden kanssa puuhaaminen rauhoittaa koiraa. Jos koira on luonteeltaan kaikkeen yhteiseen osallistuvaa sorttia, jää jouluruuista muutama koirankarvakin todennäköisesti puuttumaan karvaturrin puuhatessa vähän sivummalla omien aktiviteettiensa parissa.

Koiran omistaja voi taata lemmikilleen miellyttävämmän joulun noudattamalla mahdollisimman hyvin sen muitakin päivittäisiä rutiineja, kuten säännöllisiä ruokinta-aikoja ja hoitotoimenpiteitä, esimerkiksi hammaspesuja ja turkinhoitoa.

2. Päivälevon turvaaminen juhlahumunkin keskellä

Koiran arkirutiinit muuttuvat myös kotiin saapuvien vieraiden ja ihmisillä olevien, ylimääräisten vapaiden vuoksi. Normaalissa arjessa yksin oloon työpäivän aikaan tottunut koira yleensä nukkuu pitkiä unipätkiä hiljaisessa kodissa. Kun joulu sitten tuo mukanaan pitkiä vapaita ja kyläileviä ihmisiä tai kyläreissuja, jää koiralta niiden rakastamiensa rutiinien lisäksi pois myös pitkät, keskeytymättömät unet päiviltä.

Omistaja voi helpottaa tilannetta mm. tarjoamalla koiralle kaiken hälyn keskellä jonkin mieluisan rauhoittumispaikan, jonne se voi vetäytyä halutessaan nukkumaan. Jos jouluvilskeessä on lapsia, on heille hyvä muistuttaa, että koirankin on syytä antaa nukkua päikkäreitä rauhassa. Joskus tästä asiasta on kyllä hyvä muistuttaa aikuisiakin. Koiran levon tarpeesta muistetaan usein puhua, kun talossa on pentu, mutta aikuisen ja erityisesti vanhenevan koiran kanssa elävän perheenkin on hyvä sitä huomioida.

Jos koira itse on kovin aktiivinen ja osallistuva luonteeltaan saattaa olla, ettei se malta vetäytyä rauhoittumaan, vaan poukkoilee ylivirittyneenä ihmisten, pakettien, kuusien ja kynttilöiden sekamelskassa. Tällöin voi koiraa auttaa rauhoittumaan jonkin kodin osan rajaaminen esim. koiraportilla niin, että koira näkee ihmiset, mutta ei pääse keskiöön hääräämään. Kun koira ottaa pienet unet omassa rauhassaan, jaksaa se taas puuhailla yhdessä joulunviettäjien kanssa hieman maltillisemmin. Muista kuitenkin huomioida, että jollei koirasi ole tottunut tilansa rajaamiseen, se ei ehkä arvosta sitä joulunakaan. Tällaisen koiran voi laittaa mukaan vaikka pikkulasta nukuttavalle tai päiväunille vetäytyvälle joulunviettäjälle rauhoittumiskaveriksi. Yhdessä uni saattaa sitten paremmin maittaa.

3. Liikunnan lisäys maltilla

Vaikka tavallista pidemmät lenkit voivat olla lomapäivinä houkuttelevia ja lenkittäjiäkin tullut joulun ajaksi taluttimen päähän useampia, on tärkeää muistaa koiran fyysinen kunto ja arkiset liikuntatottumukset. Liian pitkät tai vaativat lenkit voivat rasittaa koiraa, erityisesti jos se ei ole niihin tottunut. Jos joku joulun viettäjistä harrastaa ultrajuoksua ja haluaa antaa mummolan koiralle mahdollisuuden kunnon lenkkiin, saattaa seurauksena olla kipeä lemmikki. Tassukansalaisen fysiikka ei tässä eroa ihmisestä; liian paljon liian äkisti aiheuttaa kivuliaita rasitustiloja.

4. Huomioi koiran matkustusturvallisuus

Mikäli perheenne matkustaa toisaalle joulun viettoon, huomioi muun perheen lisäksi myös koiran turvallinen matkustaminen tilanteessa, jossa on houkutus pakata auto ääriään myöden täyteen lahjoja ja lomapäivien viettotarpeita. Vaikka tuntuisi näppärältä nipistää lisätilaa muille tavaroille koiran matkustustilasta jättämällä se ilman kuljetuskoppaansa tai laittamalla tavaroita koiralle normaalisti varattuun, veräjällä ja koirakalterilla rajattuun takaluukkuun, voi olla viisaampaa esimerkiksi ottaa auton perään pieni peräkärry tai katolle suksiboxi. Tämä lisää myös ihmisten matkustusturvallisuutta, kun autossa ei ole valtavaa määrää irtotavaroita. Fysiikan lait kun eivät lepää joulunakaan ja jos joudutte onnettomuuteen, tulevat kaikki turvallisuutta heikentäneet ratkaisut ikävällä tavalla vastaan. Joulumielikin pysyy korkeammalla, kun matkaa taitetaan turvallisesti ja riittävän väljästi.

5. Huomioi koiralle vaaralliset ruoka-aineet ja kasvit

Joulupöydän herkuista on osa vaaraksi koirille. Muun muassa suklaa, rusinat, viinirypäleet, makadamiapähkinät, sipuli, avokado ja kirsikan kivet voivat olla myrkyllisiä koirallesi. Pidä nämä aineet poissa koiran ulottuvilta ja kerro myös muille juhlijoille, mitä koiralle ei saa antaa. Joulukukistakin osa on myrkyllisiä, joten estä koiran mahdollisuus syödä kasveja.

Jos perheellänne on tapana kasata joululahjat kuusen alle, muista varmistaa, ettei joukossa ole paketteja, jotka sisältävät esimerkiksi suklaata. Tämä saattaa juhlan jännityksessä unohtua ja muuten paketit rauhaan jättävä koira voi intoutua vaikka joulusaunanne aikaan aktivoimaan itseään herkuilta tuoksuvilla paketeilla ja saada myrkytyksen.

Yllättävien tilanteiden varalta on hyvä kotona pitää 3 % vetyperoksidiliuosta oksettamista varten ja lääkehiiltä. Muista kuitenkin AINA konsultoida päivystävää eläinlääkäriä ennen ensiaputoimia ja varautua mahdollisessa myrkytystapauksessa myös päivystyksessä käyntiin.

6. Koiran joululahjoissa turvallisuus ensin

Joululahjat ovat osa juhlaa, ja koirasi ansaitsee myös omansa. Jos ostat lahjaksi leluja, huomioi ensisijaisesti turvallisuus. Monesti tuntuu, että lelut on tehty miellyttämään ensisijaisesti sitä ostopäätöksen tekijää, eli ihmistä ja koiralle tärkeät ominaisuudet ovat jääneet varjoon. Valitse leluja, jotka ovat turvallisia ja kestäviä. Parasta on, jos lelu tarjoaa henkistä stimulaatiota sekä aktivoi koirasi aivoja. Älypelit ja purulelut ovat hyviä vaihtoehtoja, pehmolelut vanutäytteillä ja irtoavilla pikkuosilla niitä kyseenalaisimpia. Puruluista puolestaan solmuja luun päissä sisältävät versiot saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaran, joten ne ovat turvallisimmillaan kauppaan jäädessään.

Joulussa paljon iloa koirankin näkökulmasta

Joulu ei ole pelkkää stressiä koirallekaan, vaan myös se saa osansa joulun ajan ihanuuksista. Maailmalle lentäneet perheen lapset tulevat sitä iloisina rapsuttelemaan ja saattaapa jollain jouluvieraista olla se lempi kaverikoirakin aina mukanaan.

Joulukiireiden vihdoin laannuttua moni koiranomistaja viettää enemmän aikaa lemmikkinsä kanssa. Tämä on loistavaa aikaa vahvistaa sidettä koirasi kanssa yhdessä taitoja treenaillen, kiireettä möllötellen, leppoisasti lenkkeillen tai uusilla lahjaleluilla leikkien.

Mukavan yhteisen joulun aikaan saamiseksi tärkeintä on olla tietoinen koirasi tarpeista ja varmistaa, että se tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi, se saa olla osa perhettä juhlassakin, mutta sillä on mahdollisuus lepoon ja rauhaan. Kun koiralla on mukava joulu, tuntee omistajakin tyytyväisyyttä ja joulusta tulee aidosti koko perheen juhla.

Kirjoittaja: Mari Pirkkala, Breedo-sovelluksen kehittäjä ja koirankasvattaja yli 25 vuoden kokemuksella.