Unelmasta tuli totta: Crufts oman koiran kanssa
Mennäänpä muutama askel taaksepäin mitä tapahtui Vilnassa, Liettuassa loppuvuodesta 2023. Bobby (Finngreen Spark to Flame) voitti kolmen eri päivän juniorkehistä 2/3 (omassa kehässä 9 kultaistanoutajaa). Sunnuntaina Vilnassa huomasin, että kehäsihteeri oli laittamassa ennen BIS-kehää meille Crufts -lapun ja kävin sanomassa, että tuo on varmaankin väärin, ja hän voisi ottaa sen oikealle koiralle. Oma kaukainen unelma vuodesta 1989 on ollut toki Crufts oman koiran kanssa joskus. Kehäsihteeri totesi: ”lady you probably do not understand what your dog just did”, johon vastasin että “obviously not but I am grateful if this really is what I think it is” johon kehäsihteeri vastasi: “it really is”. En meinannut uskoa tätä, kädessäni oli lappu jossa oli osallistumisoikeus koiralleni Cruftsiin.
Mikä on Crufts?
Crufts on Englannin kennelliiton the Kennel Clubin järjestämä vuosittainen koiranäyttely Englannissa. Näyttely on ollut pitkään maailman suurin koiranäyttely, sillä sinne osallistuu vuosittain noin 20000 koiraa – tästä syystä se on mainittu myös Guinnessin ennätysten kirjassa.
Crufts nimettiin perustajansa Charles Cruftsin mukaan. Ensimmäisen näyttelyn Mr Crufts järjesti vuonna 1891. Cruftsin kuoleman jälkeen vuonna 1938, hänen vaimonsa myi näyttelyn nimen the Kennel Clubille, joka otti vastatakseen seuraavasta näyttelystä vuonna 1941. Näyttely sai niin ison suosion, että vuonna 1987 se päätettiin laajentaa nelipäiväiseksi. Lopulta Lontoon Earls Court jäi liian pieneksi ja näyttelypaikka siirrettiin Birminghamin National Exhibition Centreen.
Askel kohti Cruftsia
Juttelin perheeni kanssa ja kaikki näytti olevan yhtä mieltä siitä, että lähdetään matkaan: ”once in a lifetime”. Mutta sitä ennen on tehtävä aika paljon töitä ennen kuin Englannin raja ylittyy. Siitä syntyi ajatus tehdä best practices -opas niille seuraaville, jotka lähtevät Suomesta matkaan Cruftsiin. Ettei kaikkien tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Nämä ohjeet ovat 2024 alun ohjeita (www.gov.uk) ja kannattaa itse varmistua säännöksistä kuitenkin vielä ennen lähtöä. Mutta muutamia asioita, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos matkustat maateitse omalla autolla koiran ja ehkä myös lasten kanssa:
- Osassa maita on teillä nk. vinjettimaksut – ota selvää mitä kautta olet ajamassa ja tarvitaanko ostaa vinjetit näille tieosuuksille. Sillä mikäli vinjettiä ei ole ja ajat tietä mikä on maksullinen, sakko tulee EU:n alueella auton omistajalle. Sakon määrä on n. 100 eurosta ylöspäin, riippuen maasta.
- Ranskassa maksullisesta autoroutes concédées tiestä kertoo sana péage. Näillä tieosuuksilla maksetaan joko sieltä poistuttaessa tai sinne ajettaessa tiemaksu. Ranskassa on suurimmissa kaupungeissa käytössä myös nk ympäristömaksut. Ranskaan ympäristötarra tilataan Ranskan valtiolta ja sitä ei saa tilattua Autoliitolta.
- Saksaan suosittelen ostamaan Autoliitolta etukäteen ympäristötarran. Käsittelyssä menee helposti kaksi viikkoa. Etukäteen ostettu ympäristötarra helpottaa etenemistä Saksassa eikä aikaa kulu siihen, että etsit huoltoasemaa tai katsastusasemaa mistä tällaisen saa ostettua. Ympäristötarraan kuuluu olennaisena osana, että Saksan valtio rekisteröi etukäteen auton rekisterinumeron, mille ympäristötarra on haettu. Ei siis onnistu niin, että printtaisit itse kotona ympäristötarran ja laittaisit siihen oman rekisterinumeron, koska nämä menevät Saksan valtion kautta. Ympäristötarran puuttuminen tuo sakkoa useita satoja euroja riippuen kuinka moneen kameraan auto kuvataan.


Alankomaiden ja Saksan moottoriteillä on kivoja pieniä yksityiskohtia. LeShuttlen eli Englannin ja Ranskan välisen tunnelijunan palvelut toimivat moitteetta. LeShuttleen ostetaan lippu, joka oikeuttaa kahden tunnin sisällä matkustamaan tunnelijunalla. Junia menee pääsääntöisesti 4 kertaa kahden tunnin aikana.
- Saksassa voi ajaa vain kesärenkailla tai kitkoilla. Nastarenkaat ovat täysin kielletty.
- Ajettaessa Saksasta Englantiin, alle 12-vuotiaita lapsia tulee kuljettaa autossa korokkeessa.
- Cruftsin lähellä Birminghamin pohjoispuolella peritään tietulli, joka maksetaan joko punnilla tai luottokortilla. M6 tiellä on käytössä nk. elektroninen maksujärjestelmä ns tag-lähetin.
- Crufts matkalle ei riitä henkilökortti vain passilla pystyy etenemään.
- Auton papereista tarvitaan toki mukaan Tekninen 1 osa, green card mutta myös katsastustodistus (siis se katsastusmiehen allekirjoittama katsastustodistus). Useillahan meillä on se suomeksi, itse otin matkaan juurikin sen alkuperäisen mukaan ja printtasin yli 20 sivuisen englanninkielisen matkadokumentin Trafin sivuilta autooni liittyen. Siinä oli käännökset kaikista papereista mitä autooni liittyy englanniksi. Ja ne tarkistettiin kaikki!


Aikataulupaineen vuoksi mennessä valitsimme rahtilaivan Saksaan ja jäimme yöksi Lübeckiin, Saksaan.
- Koiraan liittyy muutamia sääntöjä: rekisterikirjan, passin (ja HUOM!! omistajatodistuksen) lisäksi tulee olla mukana kahden todistajan allekirjoittama dokumentti, ettei koiraa aiota myydä, kun se viedään Englantiin.
- Jos koira matkustaa eri kautta kuin omistaja, siihen liittyy muitakin muodollisuuksia mutta en käsittele niitä tässä yhteydessä.
- Jos matkustat maateitse, koira tulee madottaa niin että koira viedään Englantiin ja lähtee Englannista näiden rajojen AIKANA 24h (min)-120h (max). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei yksi matolääke riitä, jos osallistut Cruftsiin ja palaat viikon päästä Suomeen. Meidän tapauksessamme, saimme matolääkkeen maanantaina klo 10 aamulla, lähdimme matkaan ja UK:n raja ylittyi torstaina, näyttely oli perjantaina klo 08 ja menimme näyttelyyn sisään 06:30 jolloin matolääke riitti myös näyttelyyn sisään mennessä. Jos matolääke olisi annettu esimerkiksi vain 12h aikaisemmin, koira jää UK:n rajalle karanteeniin. Näyttelypaikalla on Vet Centre, mistä saa matolääkkeen paluumatkalle. Halvemmaksi tulee, jos otat oman matolääkkeen mukaan Suomesta. Muista myös, että englantilaiset matolääkkeet ovat täysin eri kuin täällä meillä, joten suomalaiselle koiralle ei kyseiset matolääkkeet välttämättä sovi. Muista myös, että matolääkkeistä ei kelpaa ihan mikä tahansa lääke vain sellainen missä on praziquantelia.
- Lemmikkieläinpassista sananen: kuukaudet, joissa ei ole kahta numeroa, tulee olla lemmikkieläinpassissa kirjoitettu 0:lla – siis näin: elokuu 08, tammikuu 01. Mikäli lemmikkieläinpassissa olisi rokotuksen aika kirjoitettu 1/8/2023, koiran matka saattaa loppua rajalle ja koira jää karanteeniin. Numeroiden edessä tulee olla ”0” mikäli ei ole kahta numeroa kuukaudessa (kuten lokakuussa, marraskuussa ja joulukuussa on).


Englannin raja ylittyi torstai aamuna. Kuuluisa morning mist odotti meitä. Samalla harjoiteltiin ajaa vasemmanpuoleisella kaistalla niin, että ratti on Englantiin nähden väärällä puolella.
- Ihan joka paikassa tarkistetaan koiran siru (Englannin rajalla kahteen kertaan) ja verrataan sitä omistajatietoihin. Varmista, että koirasi siru toimii ennen matkaa.
- Suosittelen ottamaan matkalle mukaan puhdasta vettä – me otimme 5l vesikannun Suomesta koiralle – kaikkialta hanoista ei nimittäin saa puhdasta vettä.
- Cruftissa on koiralle oma paikka/karsina, johon häkki tulee laittaa. Häkkiä ei saa laittaan boxin eteen vaan se pitää saada mahtumaan ”karsinaan” varatulle alueelle.
- Näyttelystä ei voi poistua ennen klo 16 koska yleisö haluaa nähdä koiria ja kiertää alueella.
- Hotellien hintataso ihan NEC:n ja Cruftsin läheisyydessä on noin 300-400 euroa yö mutta vähän kauempana 60-80 euroa yö koko perheeltä ja koiralta. Me valitsimme tämän majoitusvaihtoehdon puolentunnin päästä Cruftsista.
- Liikenneruuhkiin ja onnettomuuksiin kannattaa varata reilusti aikaa ja Cruftsiin menossa on ruuhkia paljon.

Valmistautuminen Cruftsiin
Cruftsissa ei voi kilpailla ilman ATC (authority to compete) numeroa. Tämän hakemiseen menee noin 28 vuorokautta. Kannattaa hakea se siis ajoissa Englannin kennelliitolta. Ilmoittautuminen on nopeaa verkossa, toki paperiversiona ilmoittautumiset onnistuvat ihan yhtä hyvin. Itse otin paikan vastaan verkossa (Fosse Data) ja Englannin viranomaiset tarkistivat kaikki tiedot.
Kaikki tiedot mitä laitat koirastasi ja itsestäsi Fosse Dataan, tulee printtinä luetteloon, myös oma osoite. Tässä mielessä GDPR asiat, jos askarruttavat kannattaa laittaa sellaiset tiedot, mitä haluat itsestäsi näytettävän.
Ennen matkaa, Bobby kävi O.T.E. Hieronnassa® Tanjalla pari kertaa eri viikkoina. O.T.E. Hieronta® on hoitomuoto, jonka Tanja on kehittänyt yli 25 vuotta sitten ensin ihmisille. Siitä hoito muokkaantui myös eläimille. Hoidossa vapautetaan faskiarakenteiden nestekierto kivuttomasti. Tämä mahdollistaa lihasten ja niiden välisten faskiarakenteiden vapaan liikkumisen. Kävin itse Tanjan koirien O.T.E. Hieronta® kurssin vuosi sitten ja pystyin tekemään vielä kolmannen hieronnan hotellissa ennen kehään menoa.
Yhteenkään treeniin ei menty Suomessa kahteen viikkoon ennen Cruftsia ettei tule loukkaantumisia.
Ruoan osalta syötin mahdollisimman rasvaista ruokaa kotona monta viikkoa etukäteen, koska tiesin että Bobby syö tosi huonosti reissussa.
Trimmaukseen sain apua Vickiltä.


Mitä tapahtuu näyttelypäivänä?
Kehässä kun on yli 30 koiraa samaan aikaan, tulee varautua oman vuoron odottamiseen. Kehään kannattaa ottaa paljon makupaloja, lelu, harja tms. muuta millä saa koiraa viihdytettyä.
Cruftsista ei pysty varastamaan koiraa, koska koiran saa ulos vain nk. removal passia näyttämällä. Se mihin emme olleet varautuneet, koiran voi varastaa sitten missä tahansa muualla, kuten hakemalla se epärehellisin keinoin hotellista. Suosittelen erityisesti, jos oma koira pärjää Cruftsissa, että koko porukka ei lähde syömään samaan aikaan, vaan koiran kanssa on aina joku. Koiran voi ottaa ravintolaan mukaan, kuten moni teki.


Monessa paikassa koira voi tulla mukaan ravintolaan. Kokit mielellään valmistavat koiralle oman ruoka-annoksen, jos vain antaa luvan. Näissä kuvissa olemme Englannissa ja Alankomaissa.
Muista, että koiran pitää olla mukana hakemassa matolääke eläinlääkäriltä. Jos olet vienyt koiran ulos näyttelyalueelta, matolääke on lähes mahdoton hakea enää tässä vaiheessa vet centeriltä, koska koira on viety virallisesti ulos näyttelyalueelta.
On aika kiitosten
Tällainen reissu ei tapahdu hetken mielijohteesta. Mukana matkassa on ollut hirmuinen määrä ihmisiä: kasvattaja Elina Piipariselle lämmin kiitos tuesta ja upeasta Finngreen koirasta sekä koiran luottamisesta käsiini 1,5 vuotta sitten, Tanja Kannela O.T.E. Hieronta®tiimille kiitos faskiahieronnasta, Vicki Ahlström kiitos ihanista kuvista ja trimmistä. Lämpimät kiitokset dagikselle joka on elänyt matkassa mukana, Finngreen Sparkling -tiimille tuesta, tukea on antanut monesti roturajat ylittävät ihmiset: Virpi Enroth, Carina Kitti ja Kai Iso-Ahola. Heidi Levander, Maija Heino, Jaana Adenius, Lotta Jääskeläinen, Sari Simola ja kaikki muut kenet tässä nyt mahdan unohtaa: kiitos tuesta, ohjeista matkanvarrella.
Kaiken kaikkiaan erittäin antoisa reissu ja mikä upeinta oli oikeasti edustaa Suomea ainoana kultaisena noutajana. Se on tunne, mikä ei unohdu koskaan. Unelma on täyttynyt. Matka jatkuu kohti uusia unelmia.

Heidi Lautjärvi ja Bobby, Fin JCh, RO JCh, LV JCh, LT JCh, Christmas Cup JW-23 (Vilnus), Capital Cup JW-23 (Vilnus), Vilnus JW-23, C.I.B.-J (*odottaa vahvistusta), Crufts qualification 24 Finngreen Spark to Flame
Artikkelin kirjoittaja: Heidi Lautjärvi
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 2 / 2024 Golden Ring